Het bedrijf

Izaak van Overbeeke is opgegroeid op het akkerbouwbedrijf van zijn ouders in Marknesse. Hij krijgt naast piepers, uien en wortels ook het boerenleven en het ondernemersschap met de paplepel ingegoten. Na zijn opleiding aan de MAS is al snel duidelijk dat Izaak zich beter thuis voelt in de trekker, dan in de klas. Op 20-jarige leeftijd besluit hij met de aanschaf van een Fendt werktuigendrager de boer op te gaan. Met het gebruik van o.a. de kipper van zijn vader helpt hij heel wat boeren door de oogstperiode, en in 2002 is Loonbedrijf van Overbeeke geboren.

Met het idee om het ouderlijk bedrijf later voort te zetten, breidt Izaak zijn loonwerkactiviteiten steeds verder uit. Werkzaamheden als het zaaien en oogsten van uien, kilveren en ploegen, leiden in 2003 tot de huur van een wortelrooier. Al gauw ontdekt hij een aantal verbeterpunten voor het rooien en gaat met fabrikant de Wulf om de tafel om een nieuwe wortelrooier te ontwikkelen. Tevreden met het resultaat rolt deze vernieuwde versie in 2005 uit de fabriek. Inmiddels rooit Izaak al vanaf 2010 met de opvolger, een De Wulf wortelrooier met egelband, en is daarmee de eerste in de polder op exotische wielen.

Gedurende die jaren specialiseert hij zich in de teelt van uien en wortels, ondersteunt door de ervaringen die zijn opgedaan op het ouderlijk bedrijf. In 2003 doet zich de mogelijkheid voor om de werkzaamheden uit te breiden in de mest. Wat begint met een mesttank, groeit in enkele jaren uit tot een uitgebreid pakket aan mogelijkheden om de mest aan te wenden. In 2009 begint Izaak als één van de eersten in de polder met het sleepslangen, en voegt daar in 2011 een zelfrijdende mesttank aan toe. Door de gunstige ligging van het bedrijf kan Izaak zijn werkgebied uitbreiden richting het oude land, Friesland en de Flevopolder. 

Inmiddels ligt de overname van het akkerbouwbedrijf in het nabije vooruitzicht, en verschuiven ook de werkzaamheden en vooral de tijdsindeling in beide bedrijven. Vanaf 2012 is Izaak nauwer betrokken bij de besluitvorming en de uitvoering van de werkzaamheden op de boerderij. Omdat het bijna een onmogelijke taak is om dit te combineren met het drukke mestseizoen, besluit Izaak om afstand te doen van alle werkzaamheden in de mest. Op deze manier kan hij zich meer toeleggen op het ouderlijk bedrijf, waarbij er nog steeds voldoende ruimte blijft voor de rest van het loonwerk.

 Deze uit de klei getrokken ondernemer is inmiddels flink meegegroeid met zijn bedrijf. Izaak is constant op zoek naar nieuwe ontwikkelingen en  om die vervolgens toe te passen in zijn eigen werk. Hij gaat vaak de uitdaging aan om als één van de eersten een nieuw ontwerp of een nieuw idee uit te proberen. Zo worden vele werkzaamheden inmiddels uitgevoerd met de GPS, wat niet alleen de efficiëntie ten goede komt, maar ook nog eens zorgt voor mooie plaatjes als het gewas opkomt! Daarnaast is Izaak veel bezig met het behoud of verbetering van de kwaliteit van de bodem/grond en worden alle werkzaamheden met bijpassende banden uitgevoerd om structuurbederf te voorkomen.

Naast deze punten staan ook betrouwbaarheid, kwaliteit, flexibliteit bij Loonbedrijf van Overbeeke hoog in het vaandel. Door de combinatie van beide bedrijven, kan Izaak zich als loonwerker goed inleven in de situatie van de boer en denkt waar mogelijk graag mee. Hij streeft naar eerlijke, open communicatie met relaties voor de lange termijn. Naast de serieuze aspecten van het werk is er ook ruimte voor een gezonde dosis humor en gezelligheid. Even een babbeltje hier, een kopje koffie daar of een biertje bij de buurman, het hoort erbij!